Orasul Florilor

Târgu Mureș este orașul reședință al județului Mureș, fiind cunoscut și sub denumirea de “Orașul Florilor”. Reședința celui mai mare județ din Transilvania este un centru cultural, industrial și economic, localitatea fiind puternic urbanizată de-a lungul timpului. Aici trăiește cea mai mare comunitate de maghiari din România, dar și alte grupuri etnice precum germani, rromi și evrei. Economia este susținută de fabricile și sediile unor companii cu putere financiară mare, în Târgu Mureș având sediul cel mai mare producător de îngrășămite din România, Azomureș, dar și alte societăți precum Richter Gedeon, E.ON Gaz Distribuție, Bioeel, Krönenberger, Geiger, Petry și Reea. Învățământul superior oferit în domeniul medical este mult superior față de alte facultăți din țară, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș fiind singura universitate pe domeniul sănătății cu predare și în limba maghiară. De asemenea, în anul 1990 a fost înființat SMURD-ul, cel mai mare serviciu de urgență, reanimare și descarcerare din România.

Municipiul Târgu Mureș a făcut parte din cele șapte cetăți medievale ale Transilvaniei, alături de Sibiu, Cluj Napoca, Orăștie, Bistrița Brașov și Sighișoara. Cetatea medievală a fost construită în secolul al XVII-lea, pe locul unui fost castel-cetate ditrus de invazia turco-tătară. Cele 7 bastioane, din care 5 ridicate de bresle, au fost înconjurate de un șanț de 10 metri lățime și 8 metri adâncime, dar care a fost astupat la începutul secolului al XX-lea. În centrul orașului se află Piața Trandifirilor care găzduiește Catedrala Ortodoxă al cărei construcție a durat 61 de ani. Tot în centrul orașului se pot vizita Casa pe Arcuri – construcție ce datează din secolul al XV-lea, ridicat pe arcuri pentru a proteja pietonii de ploaie, Palatul Administrativ și Monumentul Latinității – copia fidelă a statuii Romulus și Remus. Casa Flăcărilor a fost una dintre cele două bordeluri autorizate ale orașului, fiind o clădire în stil secessionist ce cuprindea un restaurant, curtea interioară și numeroase încăperi mici.



Zonele verzi ale orașului sunt perfecte pentru plimbări lungi și pentru recreare. De pe Platoul Cornești se poate observa o panoramă minunată asupra orașului și văii râului Mureș. Grădina Zoologică, cea de a doua ca mărire și varietate din România, adăpostește o suprafață de peste 20 ha peste 500 de animale din 120 de specii. Acestea sunt împărțite pe 5 sectoare principale după cum urmează: primate, casa tropicală, carnivore, ierbivore și păsări.

Dacă ajungeți în municipiul Târgu Mureș, vă recomandăm o excursie și la celelalte foste cetăți medievale, dar și la Moieciu, situat în zona Bran, Cheile Turzii, de lângă Cluj Napoca sau pe Valea Mureșului. Pentru zona Bran sau Moeciu gasiti numeroase oferte de cazare unde puteti innopta pentru a petrece mai multe zile in aceasta zona minunata.