Târgu Mureș este un oraș frumos, care oferă oricui posibilitatea de a descoperi numeroase locuri impresionante. Principala atracție din centrul orașului este Piața Trandafirilor. Aceasta este o piață uriașă, mărginită de clădiri care aparțin stilurilor precum cel baroc, neoclasicist sau secesionist. Despre câteva dintre aceste clădiri vom vorbi și noi în cele ce urmează.
1. Palatul Culturii
Aflat chiar în centrul orașului, acesta este o clădire inedită, strălucitoare, care cu siguranță îți va atrage interesul .
Palatul Culturii este una dintre cele mai reprezentative clădiri, construita în stilul scolii lechneriene. Ca și acoperișul din majolica de Zsolna, mozaicul monumental și basoreliefurile care domină frontispiciul clădirii, frescele și vitraliile de la exterior completează admirabil frumusețea exterioara a clădirii. La interior puteți admira holul impresionant (lung de 45 m) realizat din marmura de Carrara și cele doua oglinzi venețiene care-l delimitează. Sala oglinzilor este adevărata „perla” a Palatului Culturii, datorita tripticului de oglinzi venețiene.
2. Palatul administrativ
Palatul se remarcă printr-un turn înalt de 60 m, construit inițial drept foișor de foc al orașului. Arhitectura holului cu plafonul boltit în neogotic și sprijinit pe coloane din marmură sculptate, cu vitralii în culori pastelate. În turnul palatului există un orologiu care are cadrane pe toate cele patru laturi ale turnului, iar bătăile de clopot ale acestuia pot fi auzite din sfert în sfert de oră.
În prezent clădirea este sediul administrativ al Consiliului Județean Mureș și al Prefecturii Mureș.
3. Catedrala Ortodoxă
Ridicată chiar în centrul orașului, Catedrala Ortodoxă a luat locul unei fântâni cântătoare care s-a defectat după ce constructorul a decedat și nimeni nu a mai reușit să o repare. Când a fost realizată a avut c model de pornire celebra bazilică San Piedro din Roma. Acum este cel mai mare edificiu religios din Târgu Mureș și poartă hramul Înălțarea Domnului. Datorită acestor dimensiuni monumentale și a suprafeței foarte mari de pictură murală interioară, biserica se numără printre cele mai importante edificii ortodoxe de cult din România.
4. Palatul Toldalagi
Acest palat se numără printre cele mai frumoase construcții în stil baroc din Transilvania, el adăpostește secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș. Muzeul este decorat în stil baroc, ceea ce i-a dat o notă de grandiozitate. Acest fapt îi conferă eticheta de cel mai reprezentativ palat nobiliar din Târgu-Mureș, după instalarea în oraș a Tablei Regești. Luxul nobilimii maghiare se regăsește în exteriorul clădirii prin ghirlande ce împodobesc pereții, pilaștrii și prin decorațiile din ghips de la ferestre. Înăuntru se găsesc bolți cu penetrații și decorații cu vrejuri. În fiecare încăpere s-au păstrat sobele de teracotă foarte vechi, ce au frontoane și cahle pictate și smălțuite, iar tonalitatea culorilor diferă de la o sobă la alta.
Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Târgu Mureș este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, obiectiv care nu trebuie ratat dacă te afli în apropiere.
5. Palatul Apollo
Palatul Apollo este o clădire multifuncțională, o adevărată atracție pentru cei interesați de frumoasa poveste ascunsă sub celebrele decorațiuni, care încântă toate privirile. A fost construit la inițiativa contelui Teleki Sámuel care în anul 1802, transformă colecția sa impresionantă de cărți într-o bibliotecă publică. În anul 1923 clădirea a fost vândută, urmând ca proprietarul să închidă sala de spectacole. Un nou etaj a fost ridicat între anii 1925 și 1927, acesta fiind adaptat tot pentru locuințe. Fațada a fost refăcută într-un stil eclectic, specific secolului XX. Fațada avea înainte un aspect simplu, iar după modificări se îmbogățește cu decorațiuni deosebite. Deschiderea gangului de acces se află la parter, forma acestuia fiind semicirculară.
Detaliile decorațiunii acestei construcții stârnesc curiozitatea vizitatorilor, aceasta conținând patru pilaștri cu capiteluri compozite care traversează fațada de la primul etaj și ajunge până la cornișa de sub acoperiș. Panourile laterale au o formă identică, cel median are o notă deosebită datorită organizării ferestrelor de la primul etaj. Conține trei ferestre grupate, care sunt surmontate de un coronament în formă triunghiulară, amplasate într-o pseudonişă, iar în dreptul lor au forma mânerului-de-coș.
Acestea sunt doar câteva dintre obiectivele pe care vă îndemnăm să le vizitați din orașul Târgu Mureș, iar dacă vă aflați și în căutarea unei cazări accesați CazareTarguMures.ro pentru a descoperii cele mai apropiate unități de cazare de principalele puncte de interes din oraș.